Vorig jaar zomer was ze ineens wereldnieuws voor korfballend Almelo. Marije Konink oud-lid van CKV Achilles bleek Schots korfbal international.

Aan haar bijzondere korfbalverhaal is eind april een mooi hoofdstuk toegevoegd. Het WK beachkorfbal

Marije heeft voor ons een verslag gemaakt van haar ervaringen. Hoe mooi kan het lopen, een WK korfbal spelen!

Het Wereldkampioenschap Beach Korfball, 26-28 april 2024 in Pattaya, Thailand.

Surrealistisch, maar toch echt de werkelijkheid!

Op dinsdag 23 april was het zover: onze vlucht van Edinburgh naar Bangkok, met een tussenstop in Doha. Schotland tanktops, korte broeken, zandsokken en een prachtige oranje zonnebril… en natuurlijk mocht onze Schotse vlag niet ontbreken!

De eerste dagen deden we rustig aan. Acclimatiseren (er was een hittegolf, dus het was zo’n 38 graden), heerlijk eten en als teamuitje op bezoek bij de Sanctuary of Truth: een tempel die volledig uit houtsnijwerken en sculpturen bestaat. We trainden donderdagavond samen met Australië om te wennen aan de temperatuur, het zand en de intensiteit.

DAG 1
Vrijdag om 16:00 uur begon het spektakel. Er stonden 4 wedstrijden op de planning. Beachkorfbal is nieuw in Schotland, men heeft vorig jaar voor het eerst meegedaan aan de Europese Kampioenschappen in Polen. We wisten daarom dat het een hele klus zou worden om überhaupt wedstrijden te winnen, maar dat geeft ergens ook wel rust want er was weinig prestatiedruk. De structuur was 2 helften van 6 minuten, met een onbeperkt aantal wissels. Dit bleek zeker nodig vanwege de hitte.

De eerste wedstrijd was tegen India, die we met 2-1 versloegen. Daarna volgde een pittige wedstrijd tegen Polen, waarin we helaas niet wisten te scoren. Tsjechië volgde en ook dit is een zeer sterk team, maar we wisten ons bijna de hele wedstrijd zeer goed staande te houden. Het bleek één van de hoogst scorende wedstrijden van het toernooi te zijn; we verloren met 9-14. Kort daarna stond Portugal op het programma en deze wedstrijd was de beste die we het hele toernooi hebben gespeeld. We waren scherp, scoorden mee, en verloren met slechts 2 punten verschil: 5-7. Het voelde als winnen!

DAG 2
Zaterdag begonnen we de dag tegen Australië om de volgende ronde te bepalen. We creëerden te weinig kansen en begonnen te laat met scoren, waardoor zij er met de winst vandoor gingen. Dit betekende dat wij in de onderste groep de volgende 4 wedstrijden speelden.

We lagen met 2-1 aan kop tegen tegen het Chinese Macau, maar zij scoorden in de laatste minuten vanaf de middellijn (2 punten) waardoor we helaas verloren. We waren gefrustreerd, hadden tijd nodig om weer in de juiste mindset te komen en dat lukte enigszins. India stond opnieuw op de planning en waar zij de eerste keer moeilijk scoorden, lukte dat nu wel. Verrassend was dat hun dames er alleen maar waren om aan te geven; de heren schoten vanaf de middellijn (vaak en meestal mis), maar omdat dat 2 punten oplevert waren 2 goals genoeg. 3 rake doorloopballen van onze dames gaven ons echter wel weer vertrouwen in ons kunnen en dit was te zien in de wedstrijd tegen Singapore: 7 prachtige doelpunten zorgen voor een tweede winst.

DAG 3, LAATSE DAG
Japan was de laatste wedstrijd van het toernooi op zondag. Ondanks het lengteverschil was dit een zeer snel team. De 12 minuten vlogen voorbij en we verlieten voor de laatste keer het veld (zand) met 0 punten.

We hoopten allemaal dat er meer in had gezeten, vooral de kleine nederlagen tegen India en Chinees Macau waren bitter, maar we besloten als team een frisse (lauwe) duik te nemen en de andere teams aan te moedigen tijdens hun laatste wedstrijden. Nederland ging er, niet geheel onverwacht, met de winst vandoor nadat zij Chinees Taipei versloegen.

FANTASTICH
Toen was het tijd onze tanktops te wisselen met andere teams dus ik vertegenwoordig nu tevens Singapore, Portugal en Japan 🙂

Het was een fantastische ervaring, moeilijk in woorden te omschrijven. De sfeer, de emoties, de vriendschappen, de hitte: ik zal het nooit meer vergeten.

Eind augustus doen we mee aan het Europese Kampioenschap in Temse, België. Ik neem een paar weken rust en dan begint de voorbereiding daarvoor alweer!